Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини у Переяславі-Хмельницькому – ЗНАЙОМСТВО

Хата з Переяславщини, НІЕЗП У полтавській хаті, НІЕЗП Будівництво першого в Україні Музею народної архітектури та побуту просто неба почалося 1964 року на Татарській горі – околиці Переяслава-Хмельницького. Територія його становить нині 25 гектарів. Вперше у вітчизняній музейній практиці тут створено хронологічний ряд музейної експозиції від епохи пізнього палеоліту до п’ятидільного будинку кінця ХІХ століття. Проте центральне місце в Музеї відведене сільським хатам і садибам.

В експозиції Музею представлено насамперед традиційний побут Середньої Наддніпрянщини.

Музей на офіційному сайті Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав”: niez.com.ua/museums/about-museum/681 [веб-архів].

 

Про Музей на сайті З-поміж інших українських скансенів цей Музей вирізняє поєднання різночасових і різнопланових експозицій. Це неповторні враження. Неподалік від житла черняхівської культури – гурт мовчазних кам’яних “половців” часів Київської Русі. Ось реконструйована козацька оборонна споруда сімнадцятого століття – а за кілька кроків ти вже біля затишної української хати в дев’ятнадцятому…

Галерея світлин Такі різні фраменти людських життів об’єднані лише одним – українською землею, на якій вони існували чи й існують сьогодні. І експозиція Переяславського музею просто неба, мабуть, як ніяка інша, зберігає й передає це відчуття паралельних часових просторів, добре відоме шанувальникам фантастики.

Приходьте сюди по захоплюючу мандрівку УКРАЇНСЬКИМ ЧАСОМ!

 


 

Окремої уваги заслуговують ТЕМАТИЧНІ МУЗЕЇ у скансені
див. план-схему експозиції (PDF):

 
Схема переяславського скансену Музей українського рушника (веб-архів) у дерев’яній сільській церкві, де з усіх стін сяє орнаментальна круговерть! Тут важко виокремити окреме ткання або вишиття, але дуже переконливо показано велич і самобутність явища.

Єдиний в Україні Музей народного сухопутного транспорту [веб-архів] – ну хто б міг подумати, що сьогодні можна побачити зовсім поруч такі знайомі за українською літературною класикою вози й сани, які немовби чекають нових доріг – поруч із циганським возом і… колісницею з олімпійських ігор! :)

Абсолютно несподіваний Музей космосу [веб-архів], багатство експозиції якого дивує найвибагливіших столичних гостей…

А ще –  Музей історії Української Православної Церкви [веб-архів],  Музей декоративно-вжиткового мистецтва Київщини [веб-архів],  Музей українських обрядів [веб-архів],  Музей хліба [веб-архів],  Музей пам’яті Поліського району [веб-архів],  Музей історії бджільництва [веб-архів],  Музей історії лісового господарства [веб-архів],  Музей Шолом-Алейхема [веб-архів],  Музей Миколи Бенардоса [веб-архів],  Музей “Поштова станція” [веб-архів]…

Усе це – велика людська ПРАЦЯ, любов і тепло тих людей, які створили ці речі, і тих, хто зберіг і зберігає їх для нас із вами.

 


 

З історії створення Музею:

  • Ганна КОЗІЙ. Першому в Україні Музею просто неба – 45 // Краєзнавство. – 2009. – №1-2. – С.128-134. (Джерело: history.org.ua).
  • PDF (143 Kb)
  • Олена ЖАМ. Музей хліба Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав”: до 25-річчя створення та діяльності // Краєзнавство. – 2009. – №1-2. – С.135-142. (Джерело: history.org.ua).
  • PDF (404 Kb)
  • Сергій ВОВКОДАВ. До питання про історію створення Музею космосу в м.Переяслав-Хмельницький // Матеріали І Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції “Проблеми та перспективи розвитку науки на початку третього тисячоліття у країнах Європи та Азії”, 29-30 квітня 2014 року: Збірник наукових праць. – Переяслав-Хмельницький, 2014 – С.35-38. (Джерело: conferences.neasmo.org.ua).
  • PDF (935 Kb)
  • Зоя Гудченко. Музеї народної архітектури України. − Київ: Будівельник, 1981. − 120 с., іл.

 


 

ПУТІВНИКИ ПО МУЗЕЮ: