Експозиція “СЛОБОЖАНЩИНА” у НМНАПУ − Надія ЗЯБЛЮК

Надія ЗЯБЛЮК

До Слобожанщини належать сучасні Харківська, Луганська, частина Сумської та Донецької обл. Протягом століть цей край, зазнаючи спустошливих набігів кочових племен, був малолюдним. На початку XVII ст. з появою козацької держави починається масове переселення з правого на лівий берег, у Гетьманщину, а також далі на схід, на незаселені простори (“дикі поля”), аж до московських рубежів. Тут переселенці осідали на “слободах” (“слобідних” землях), звідси й назва краю − Слобожанщина або Слобідська Україна.

Найтиповіші зразки народного житла і господарських будівель, представлені в експозиції “Слобожанщина”, розміщено у двох садибах.

Хата з с.Новоохтирка Новоайдарського р-ну Луганської обл. − рублена з дубових брусів, укрита м’ятою соломою. В її інтер’єрі замість традиційних лав, полу, ослонів − дивани, ліжко, стільці, шафка. Оселю прибрано місцевими рушниками. На жердці − традиційний жіночий одяг: вишита “білим по білому” сорочка, корсетка (“безрукавка”), пояс, “карман” − “ладунка” тощо.

Хата кін. XIX ст. з с.Красна Попівка Кремінського р-ну Луганської обл. − перша будівля, яку було встановлено 1971 року в Музеї. У хаті над вікнами, на образах, на стінах рушники, на сволокові-“палянишнику” − хліб, паляниці. На жердці − місцеве вбрання, а біля печі − горшки, миски, ковбушки, водяники. У хаті ткацький верстат, прядка, гребінь з днищем та готові ткацькі вироби.

Поруч з цими садибами розміщено гамазей − громадське зерносховище поч. XX ст. з с.Луб’янка Білокуракинського р-ну Луганської обл.

Джерело: http://nmnapu.org.ua

 
 

ТЕМАТИЧНІ ПУБЛІКАЦІЇ:

Експозиції “ПОЛТАВЩИНА” і “СЛОБОЖАНЩИНА” у НМНАПУ − Петро ВОВЧЕНКО

Буклет “МНАБ УССР. Экспозиция “ПОЛТАВЩИНА И СЛОБОЖАНЩИНА” − Надежда ЗЯБЛЮК, Светлана ЩЕРБАНЬ, 1986

Експозиція “ПОЛТАВЩИНА” у НМНАПУ − Надія ЗЯБЛЮК, Світлана ЩЕРБАНЬ

 


ФЛЕШ-ГАЛЕРЕЯ ЕКСПОЗИЦІЇ “СЛОБОЖАНЩИНА”