Експозиція “ПІВДЕНЬ УКРАЇНИ” у НМНАПУ – Ірина МУСАТОВА

Історико-етнографічний регіон Півдня України охоплює Запорізьку, Херсонську, Одеську, Миколаївську, Кіровоградську, Дніпропетровську, Донецьку області й Автономну Республіку Крим.

Люди заселяли цю територію здавна, про що свідчать численні археологічні пам’ятки. Внаслідок монголо-татарської навали в XIII ст. більшість поселень було знищено, край обезлюднів, його стали називати “Диким полем”. Знову освоювати Південь почали запорозькі козаки. За свідченням сучасників, ще в 40-х роках XVIII ст. на більшій частині Південної України були безмежні степи, вкриті густою травою, де вільно паслися табуни диких коней.

Масове заселення Півдня розпочалося наприкінці XVIII ст. після переможних війн із Туреччиною. Поряд з українцями тут оселялися росіяни, молдавани, болгари, гагаузи, греки, німці та ін. Наявність родючих земель, близьке розташування до морських портів, прокладання залізниці, розвиток промисловості сприяли перетворенню Півдня наприкінці XIX ст. на економічно найрозвиненіший регіон України. У побуті селян з’явилися міські меблі, промислові товари, вдосконалені знаряддя праці. У краї використовують природний камінь і глину як основні будівельні матеріали. Це визначило своєрідність архітектури народного житла. Аналоги південноукраїнського житла можна знайти в пам’ятках багатьох археологічних культур, починаючи з трипільської.

Експозицію “Південь України” розміщено в рівнинній частині Музею, яка відповідає ландшафтові південного регіону країни.

Народну архітектуру регіону представляють кілька садиб. Перша з них – хата (середина XIX ст.) з с.Старокозаче Білгород-Дністровського р-ну Одеської обл. побудована з саману на глиняному розчині, з чотирисхилим дахом, що покритий очеретом. Житлові приміщення розташовані по обидва боки сіней: перша – житлова кімната, яка також виконувала функції кухні, а друга -світлиця. Такий тип хати характерний для козаків Дунайського козацького війська (1828-1868).

Садиба з с.Михайлівка Новоодеського р-ну Миколаївської обл. (хата з господарськими будівлями, комора, літня кухня, вівчарня) підкреслює характерну особливість забудови сіл цього району – квартальне планування вулиць, розташування хати причілком безпосередньо до вулиці. Тип забудови двору змішаний: хата стоїть в одному ряду із хлівом та половником, а комора, літня кухня з погребом та вівчарня – окремо. Стіни та огорожа муровані з каменю. Двосхилі дахи, вкрито очеретом. Для оздоблення фасаду трикамерної хати використано пластичне оброблення та різьблення архітектурних деталей.

Завершує експозицію курган із половецькою кам’яною бабою, перевезеною з м.Волноваха Донецької обл.

За генеральним планом забудови експозиції “Південь” заплановано встановити близько 50 об’єктів, зокрема передбачена реконструкція козацької залоги.
 

Ірина МУСАТОВА
http://nmnapu.org.ua

 
 

ТЕМАТИЧНІ ПУБЛІКАЦІЇ:

Експозиція “ПІВДЕНЬ УКРАЇНИ” у НМНАПУ – Петро ЛОШАК, Сергій ВЕРГОВСЬКИЙ

 


ФЛЕШ-ГАЛЕРЕЯ ЕКСПОЗИЦІЇ “ПІВДЕНЬ УКРАЇНИ”