Посібник “НАРОДНА ШКОЛА УКРАЇНСЬКОГО ЖИВОПИСУ” – Василь ПАРАХІН

Обкладинка

“Традиція є основою і упорядкуванням мистецького розвитку людини. Вона живить мистецький процес стиглими плодами людської підсвідомості… Тож я нічого не винаходив і не придумував, − стверджує автор посібника Василь Григорович ПАРАХІН. − Я тільки передаю дітям споконвічні скарби народних майстрів, які сьогодні мають бути загальнодержавним надбанням!”

Як малювати пташку Автор відродив і застосував у шкільній студії традиційне народне малювання, яке здавна використовувалося для настінного розпису, малювання на склі, оздоблення гончарних виробів тощо. Це насамперед простий, природній спосіб нанесення ліній, при якому найважливіше − “нічого не силувати”: ані свій основний інструмент − руку, ані пензель чи перо, ані матеріал − папір, скло, глечик чи крейдяну стіну.

Вчитися малювати таким способом можна у будь-якому віці: кожен, хто здатний втримати в руці олівець або шматок крейди, може долучитися до простого і глибоко традиційного українського мистецтва.

У посібнику подано загальні настанови й початкові вправи, за допомогою яких можна наблизитися до опанування цієї техніки − і віднайти в собі ту легкість, з якою народні майстри за всіх часів прикрашали й гармонізували людське життя.

Посібник підготовлений у Національному центрі народної культури “Музей Івана Гончара”


Малюємо сокола ЗМІСТ ПОСІБНИКА:

Вступ

Загальні настанови

Схеми і навчальні малюнки

Додатки − статті:

І. Школа нищення − школа відродження

ІІ. Народне мистецтво завтра: відродження чи імітація?

ІІІ. Про традиційне народне мистецтво

Козак Жінка сидить Дзвіниця

 


Роботи учнів студії можна побачити тут: СТУДІЯ НАРОДНОГО МАЛЮВАННЯ у селі Журавники


Посібник “Народна школа українського живопису” Василя Парахіна − PDF (RAR) − 18,9 Mb