Експозиція “Українське село 1960-70-х років” у НМНАПУ – Микола ХОДАКІВСЬКИЙ

Будинок 1959 р. з Донеччини, НМНАПУ

За виданням:
Музей народної архітектури та побуту України, 1969 // Звід пам’яток історії та культури України: Київ: Енциклопедичне видання. Кн.1, ч.2.: М-С. – К.: Голов. ред. Зводу пам’яток історії та культури при вид-ві “Українська енциклопедія” ім.М.Бажана, 2003. − С.751-799.

Національний музей народної архітектури та побуту України має у своєму складі експозицію “Народна творчість в архітектурі українського села 1960-70-х років”. Тут встановлено копії 33 будівель найхарактерніших типів індивідуального сільського житла 1960–70-х рр. з шести регіонів України – Карпат, Наддніпрянщини, Півдня України, Поділля, Полісся, Полтавщини і Слобожанщини.

Кожен регіон представлений окремою групою будівель, до складу якої входять одна-дві характерні садиби з повним набором господарських приміщень. Таким чином представлено безперервність давніх народних традицій, шляхи формування садиб у повоєнні роки – зокрема, розміщення житла, його архітектурно-планувальну структуру. Для їх спорудження застосовані місцеві будівельні матеріали (дерево, камінь, базальт, пісковик, черепашник, вапняк та ін.).

У будинку 1969 р. з Тернопільщини, НМНАПУ Конструкції житла гірських районів Карпат зберігають давню традицію народного будівництва: зведення стін “в зруб”, покриття даху ґонтом, прикрашання деталей різьбленням та ін. У північних, східних та південних районах України стіни зводили з цегли, естетичність житла посилювали орнаментальним муруванням, тинькуванням стін, кольоровим та рельєфним оздобленням.

Внутрішньому плануванню житла і облаштуванню інтер’єрів властива різноманітність: розписи на стінах, меблі місцевого виробництва, варіанти печей, вироби декоративно-ужиткового мистецтва та ін.

Архітектурне вирішення народного сільського житла 1960–70-х рр. та декоративність хатнього начиння поєднують у собі як риси давніх народних традицій, так і новації сучасної народної творчості.

Автори генерального та тематичного планів – архітектори Cвітлана Сабатюк, Микола Ходаківський.

 

СЕРЕДНЯ НАДДНІПРЯНЩИНА, 1960–70-і рр.

 

В експозиції представлено будівлі з Київської, Кіровоградської та Черкаської областей. У цьому регіоні століттями відшліфовувався стиль наддніпрянських поселень і житла. Планування селищ, композиція садиб, архітектурне вирішення споруд, доцільність хатнього опорядження виявляють тут і спадкоємність давніх традицій, і новаторство народної творчості.

 


 

Житловий будинок 1975 р. з с.Требухів, Броварський р-н, Київська обл.

Будинок 1975 р. з Київщини, НМНАПУ Будинок 1975 р. з Київщини, НМНАПУ Одноповерховий з мансардою, на бетонному фундаменті. Цегляний. Дах двосхилий, критий шифером. Виразність споруді надають: густо-червоний колір цегляної стіни, білі виступи, облямування вікон та пілястрів, динамічний контур даху. Складається з веранди з комірчиною, коридору, вітальні, кухні-їдальні, ванної. З коридору дерев’яні сходи ведуть на мансардний поверх, де влаштовано спальню й дитячу.

Експонуються меблі Біличанської меблевої фабрики, плетені меблі з Броварів, тканини Богуславської фабрики “Перемога”, килим “Гай” – Київської фабрики художніх виробів ім.Т.Г.Шевченка, кераміка Васильківського майолікового заводу, скульптура “Гетьман” М.Тарасенко із с.Дибинці, гончарні вироби М.Денисенка, картини В.Скопини.

 


 

Садиба 1967 р.з смт Руська Поляна, Черкаський р-н, Черкаська обл.

 
Складається з житлового будинку, криниці, пасіки і господарського блока – гаража, майстерні, літньої кухні, хліва, курника, зблокованих під одним дахом. Горище госпблоку використовується як сінник. Садиба поділена на дві частини: подвір’я з господарськими будівлями й “чисте” подвір’я, на якому розташовано житловий будинок, криницю, садок, город.

Житловий будинок 1967 р. з смт Руська Поляна, Черкаський р-н, Черкаська обл.

Будинок 1967 р. з Черкащини, НМНАПУ Будинок 1967 р. з Черкащини, НМНАПУ Одноповерховий, з верандою на буто-бетонному фундаменті, цегляний. Дах чотирисхилий, критий шифером. Фасади будинку облицьовані шліфованою двоколірною цеглою, рельєфне облямування вікон і карниз виконані з лицьової цегли. Веранда дерев’яна, прикрашена наскрізним різьбленням. Складається з передпокою, вітальні, двох спалень, дитячої, кухні, ванної та санвузла.

Експонуються меблі Корсунь-Шевченківської фабрики лозових виробів і Черкаської меблевої фабрики, налавники і доріжки майстрині М.Городової, керамічні вироби та посуд гончарів Ф.Городового та І.Сухого, портрет Тараса Шевченка (художник В.Співак).

 


 

Житловий будинок 1967 р. з с.Суботці, Знам’янський р-н, Кіровоградська обл.

Будинок 1967 р. з Кіровоградщини, НМНАПУ Будинок 1967 р. з Кіровоградщини, НМНАПУ Одноповерховий, на буто-бетонному фундаменті. Цегляний, пофарбований. Дах чотирисхилий, критий шифером. Білі пофарбовані стіни вдало поєднуються з блакитними дерев’яними віконницями й рустованими пілястрами та карнизом. Складається з веранди з коморою, передпокою, навколо якого згруповано всі приміщення: вітальня з входом до спальні, кухня-їдальня, ванна, санвузол. Експонуються меблі місцевого виробництва, килими Новоукраїнської фабрики “Зоря”, домоткана доріжка майстрині Н.Заморейко, гончарні вироби майстрів с.Цвітне, Олександрівський р-н, керамічні вази, глечики, чашки Світловодського керамічного заводу.

 

ПОЛТАВЩИНА І СЛОБОЖАНЩИНА, 1960–70-і рр.

 

В експозиції представлено будівлі з Донецької, Полтавської та Харківської областей. Починаючи з 17 ст. цей регіон “дикого степу” масово заселявся українцями та представниками багатьох інших національностей. Тому в народному будівництві позначилися взаємовпливи їхніх культур. Особливо це простежується у застосуванні широкої гами кольорів (білий, синій, блакитний, зелений, чорний), якими пофарбовані стіни, дах, пілястри та віконниці житлових будинків.

Порівняно з традиційними типами дворів і хат 19 ст. село 1950-70-х рр. демонструє більшу варіантність планування житла, застосування нових матеріалів, різноманітність оздоблення тощо.

 


 

Садиба 1975 р. з с.Кагамлик, Глобинський р-н, Полтавська обл.

 
Складається з житлового будинку з мансардою, криниці та господарського блока, в якому під одним дахом розміщено гараж, гончарну майстерню, літню кухню. Територіально відокремлено приміщення для худоби. Господарський блок має автономний виїзд з подвір’я. Всі будівлі з червоної цегли, нетиньковані. Репрезентує розвинений тип індивідуального селянського господарства Полтавщини 1970-х рр.

Житловий будинок 1975 р. з с.Кагамлик, Глобинський р-н, Полтавська обл.

Будинок 1975 р. з Полтавщини, НМНАПУ Будинок 1975 р. з Полтавщини, НМНАПУ Одноповерховий з мансардою, на бетонному фундаменті. Цегляний. Дах двосхилий, критий черепицею. Декорований рустованими пілястрами, підвіконними візерунками, “кониками” на піддашші. Складається з чотирьох ізольованих кімнат. На першому поверсі – веранда, передпокій, до якого виходять вітальня, спальня, дитяча, ванна та санвузол. Вітальня сполучається зі спальнею. З передпокою дерев’яні сходи ведуть на мансардний поверх до просторої кімнати з лоджією і спальні з балконом. З кухні є окремий вихід на господарське подвір’я. Експонуються меблі місцевого виробництва, килими Решетилівської фабрики художніх виробів за ескізами майстрів Н.Бабенко, В.Жука, Л.Товстухи, різьблення по дереву за ескізами самодіяльного художника В.Фурмана, опішнянська кераміка заводу художніх виробів “Художній керамік”.

 


 

Житловий будинок 1970 р. з с.Різуненкове, Валківський (тепер Коломацький) р-н, Харківська обл.

Будинок 1970 р. з Харківщини, НМНАПУ Будинок 1970 р. з Харківщини, НМНАПУ Одноповерховий, на бетонному фундаменті. Цегляний (з білої силікатної цегли), тинькований. Пілястри рустовані, карниз з червоної цегли. Дах чотирисхилий, критий пофарбованим червоним шифером. Складається з веранди, коридору, вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні та санвузла.

Експонуються меблі об’єднання “Харківдеревпром”, посуд Будянського фаянсового заводу, вишиті вироби Харківського виробничо-художнього об’єднання “Україна”.

 


 

Житловий будинок 1975 р. з с.Кримське, Слов’яносербський р-н, Луганська обл.

Будинок 1975 р. з Луганщини, НМНАПУ Будинок 1975 р. з Луганщини, НМНАПУ Одноповерховий, на бетонному фундаменті. Вимурований з черепашника, облицьованого силікатною цеглою, зовні оздоблений поребриком на фризі та під вікнами. Дах чотирисхилий, критий шифером, пофарбований, як і вікна, у зелений пастельний колір, що характерно для цього району.
Складається з просторої веранди з комірчиною, передпокою, вітальні, спальні, дитячої і невеличкого коридору між ними, ванної.
В кімнатах будинку меблі об’єднання “Ворошиловградмеблі”, посуд Попаснянського заводу, вироби місцевих народних майстрів.

 


 

Житловий будинок 1959 р. з с.Ольховчик, Шахтарський р-н, Донецька обл.

Будинок 1959 р. з Донеччини, НМНАПУ Будинок 1959 р. з Донеччини, НМНАПУ Нині с.Ольховчик у межах м.Шахтарська. Одноповерховий, на буто-бетонному фундаменті. Вимурований з каменю-пісковику, тинькований. Дах чотирисхилий, критий шифером. Виразного архітектурного вигляду будинку надають блакитні традиційні віконниці та пілястри з геометричним орнаментом на тлі білої стіни й чорного фарбованого цоколя.

Складається з веранди, вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні, літньої кухні, санвузла. Особливістю планування є те, що літня кухня прибудована до зимової, що дає змогу зберігати прохолоду в будинку влітку. В інтер’єрі кімнат – графічні роботи В.Шенделя, ліногравюри Ю.Голенкова і В.Семисенка, фіранки оздоблено рослинним орнаментом майстринею В.Федоровою. Експонуються меблі Артемівської та Костянтинівської меблевих фабрик; килими Донецької фабрики художніх виробів; посуд Дружківського фарфорового заводу та кришталь Жданівського металургійного заводу.

 

ПІВДЕНЬ УКРАЇНИ, 1960–70-і рр.

 

До експозиції входять будівлі з Автономної Республіки Крим, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей. У степових районах України найпоширенішими були садиби з прибудованими до житла в один ряд господарськими будівлями під дво- або чотирисхилими черепичними дахами з розвиненими фронтонами. Специфіки південному житлу надають й кам’яні огорожі, звернені до вулиці палісадники.

 


 

Садиба 1962 р. з с.Себине, Новоодеський р-н, Миколаївська обл.

 
Складається з житлового будинку, літньої кухні, хліва. Будівлі вільно розташовані на подвір’ї. Невисока огорожа з мурованого черепашника. Спільне кольорове вирішення споруд та хвилястий абрис черепичних дахів зумовлюють архітектурну цілісність садиби.

Житловий будинок 1962 р. з с.Себине, Новоодеський р-н, Миколаївська обл.

Будинок 1962 р. з Миколаївщини, НМНАПУ Будинок 1962 р. з Миколаївщини, НМНАПУ Одноповерховий, на буто-бетонному фундаменті. Вимурований з черепашника, тинькований. Дах чотирисхилий, критий черепицею. Будинок пофарбований у синій колір, карниз, пілястри й облямування вікон підкреслені білим кольором. Складається з передпокою, просторої вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні, літньої кухні, санвузла. Тут експонуються меблі Миколаївського суднобудівного заводу, панно, виконане технікою соломки майстром народної творчості В.Клок, керамічні вироби Миколаївського заводу скло-матеріалів, вишиті рушники з рослинним орнаментом (майстрині О.Буга, Н.Стручкова), ткані рушники із с.Лиса Гора Первомайського р-ну, виконані Р.Івановою, копія килима поч. 20 ст. майстриня М.Гавриляк), дерев’яні цукерниці, ложки, скриньки (майстри М.Васильєв, В.Колисниченко).

 


 

Садиба 1962 р. з с.Петриківка, Петриківський р-н, Дніпропетровська обл.

 
Складається з житлового будинку, господарського блока (літня кухня, комора, льох), гаража, криниці. Будівлі вільно розташовані на відкритому подвір’ї з окремим господарським виїздом. Окремо стоять гараж та криниця з дерев’яним навісом. Огорожа з металевої сітки.

Житловий будинок 1962 р. з с.Петриківка, Петриківський р-н, Дніпропетровська обл.

Будинок 1962 р. з Дніпропетровщини, НМНАПУ Будинок 1962 р. з Дніпропетровщини, НМНАПУ Одноповерховий, на буто-бетонному фундаменті. Саманний, облицьований силікатною цеглою “на ребро”. Дах чотирисхилий, критий шифером, пофарбований у червоний колір. На бічному фасаді три вікна, оздоблені нащільниками з традиційним для півдня орнаментом. Складається з веранди з комірчиною, передпокою, вітальні, з’єднані через двері зі спальнею, дитячої, кухні-їдальні та ванної.

Інтер’єр кімнат оздоблено петриківським настінним розписом, виконаним майстром Федором Панком та його учнями. Експонуються: дерев’яний посуд, розписаний майстринею Г.Самарською та майстрами А.Глущенком, В.Глущенком, А.Пікуш; рушники, виткані майстринею А.Вільховою; витинанки А.Авдієнко.

 


 

Житловий будинок 1973 р. з с.Біленьке, Запорізький р-н, Запорізька обл.

Будинок 1973 р. з Запорізької обл., НМНАПУ Будинок 1973 р. з Запорізької обл., НМНАПУ Одноповерховий, на буто-бетонному фундаменті, цегляний. Дах двосхилий, критий шифером. Високі вікна врівноважують видовженість будинку, зумовлену прибудовою до нього господарських будівель. Троє вікон бічного фасаду за традицією виходять на вулицю.

Складається з веранди, передпокою, вітальні, спальні, дитячої, кухні, літньої кухні, двох комірчин, сіней, ванної, санвузла. Зовні світло-рожевий колір стін вдало поєднується з білими рельєфними елементами споруди.

У кімнатах експонуються меблі місцевого об’єднання “Запоріждерев”, вишиванки майстрині А.Корнієнко, керамічний посуд гончарів Т.Гостєва, А.Колумбет. На стінах живопис самодіяльного художника Ю.Краснокутського.

 


 

Житловий будинок 1964 р. з м.Скадовськ, Херсонська обл.

Будинок 1964 р. з Херсонщини, НМНАПУ Будинок 1964 р. з Херсонщини, НМНАПУ Одноповерховий з мансардою, на бетонному фундаменті. Цегляний, тинькований. Дах двосхилий, критий шифером. Золотавий колір стін фасаду вдало поєднано з кольором дерев’яної різьбленої підшивки фронтонів.

Складається з невеликої веранди, коридору, вітальні, спальні та кухні-їдальні з додатковим господарським виходом. З коридору дерев’яні сходи ведуть на мансарду, де влаштовано спальню, художню майстерню та передпокій з виходом на велику терасу. В кімнатах представлені меблі Херсонської меблевої фабрики, Херсонського суднобудівного заводу та Новокаховської меблевої фабрики (тканина Херсонського бавовняного комбінату). В інтер’єрі – керамічні вироби майстра М.Бабешка, вишиті рушники майстрині А.Щітки, мереживо ручного плетіння до постільної білизни Н.Пархоменко, роботи художників М.Порика, Л.Комарової, В.Семенюк, сувенірні скловироби (вази, фужери) Херсонського заводу скловиробів, дерев’яні скриньки, оздоблені інтарсією по дереву і річковим перламутром, скринька, виготовлена майстром Г.Сергєєвим.

 


 

Житловий будинок 1962 р. з с.Троїцьке, Біляївський р-н, Одеська обл.

Будинок 1962 р. з Одещини, НМНАПУ Будинок 1962 р. з Одещини, НМНАПУ Одноповерховий, на бетонному фундаменті. Вимурований із черепашника, тинькований “під шубу”. Дах чотирисхилий, критий шифером. На пастельному зеленому тлі стін білим кольором виділяються пілястри, карниз, облямування вікон. Складається з веранди, передпокою, вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні, казанної, санвузла. Всі приміщення згруповано навколо передпокою, що є характерним для Одещини.

У будинку експонуються меблі Одеського і Котовського меблевих комбінатів; килими народних майстринь М.Гудко та М.Іванько (із сіл Молдове і Плахтіївка Саратського р-ну); пере-бірне ткацтво Одеського виробничого об’єднання; серветки і покривала майстрині Н.Котлярової; роботи майстрів у техніці наскрізного різьблення батька й сина В. і В. Шалайдів.

 


 

Житловий будинок 1976 р. з с.Ярке Поле, Кіровський р-н, Автономна Республіка Крим.

Будинок 1976 р. з Криму, НМНАПУ Будинок 1976 р. з Криму, НМНАПУ Одноповерховий, на кам’яному фундаменті. Перед входом – невелика тераса. Вимуруваний із черепашника, облицьованого вапняком. Цоколь із зеленого діориту. Дах чотирисхилий, критий черепицею.

Складається з передпокою, вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні, літньої кухні, майстерні, комірчини, ванної, санвузла. Підсобні приміщення та літня кухня розташовані під одним дахом із житловим будинком, внаслідок чого влаштовано внутрішнє подвір’я – зелену кімнату, що є характерним для Півдня України.

У будинку представлені меблі місцевого виробництва, вироби народних майстрів.

 

ПОЛІССЯ, 1960–70-і рр.

 

До експозиції входять будівлі з північної частини Житомирської та Чернігівської областей, північно-західної частини Волинської та Рівненської областей, північно-східної частини Сумської обл. Регіон багатий на торф, граніт, базальт, пісковик, вапняки, глину. В сільському будівництві поряд з місцевими будівельними матеріалами при зведенні споруд застосовуються й нові – цегла звичайна та силікатна, шлакоблоки, бетон, черепиця, шифер тощо.

 


 

Житловий будинок 1973 р. з с.Піски, Буринський р-н, Сумська обл.

Будинок 1973 р. з Сумщини, НМНАПУ Будинок 1973 р. з Сумщини, НМНАПУ Одноповерховий, на буто-бетонному фундаменті. Цегляний. Дах чотирисхилий, критий оцинкованою бляхою. Димар з різьбленою “короною”. Орнаментальне мурування будинку з білої та червоної цегли місцевого виробництва нагадує мотиви народних вишивок. Рельєфні елементи й фриз з фігурно виточеної цегли посилюють пластичність архітектурного вирішення фасадів. Веранду виділено своєрідним парапетом. Складається з веранди, передпокою, вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні.

Експонуються плетені меблі з м.Боромля, кухонний набір, виконаний майстром В.Прокопенком, настінні рушники, завіски та інші тканини Кролевецької фабрики художнього ткацтва.

 


 

Житловий будинок 1962 р. з с.Калюжинці, Срібнянський р-н, Чернігівська обл.

Будинок 1962 р. з Чернігівщини, НМНАПУ Будинок 1962 р. з Чернігівщини, НМНАПУ Одноповерховий, на буто-бетонному фундаменті. Цегляний, тинькований. Дах чотирисхилий, критий шифером. Карниз з червоної цегли, нащільники і віконниці з характерним поліським орнаментом, що виділяється на білому тлі стін. Складається з веранди, коридору, передпокою, вітальні, спальні й кухні-їдальні, санвузла. Ліворуч біля входу – піч, за піччю – піл.

Експонуються лозові меблі Чернігівської головної дослідно-експериментальної фабрики лозових виробів , килими, тканина Дігтярівської фабрики художніх виробів ім. 8-го Березня, ткані рушники майстрині Г.Герасименко з с.Нова Басань, Бобровицький р-н, керамічний посуд гончарів з с.Олешня, Ріпкинський р-н, твори самодіяльних художників О.Калашникова, Б.Мельниченка, О.Свистюка.

 


 

Житловий будинок 1969 р. з с.Бехи, Коростенський р-н, Житомирська обл.

Будинок 1969 р. з Житомирщини, НМНАПУ Будинок 1969 р. з Житомирщини, НМНАПУ Одноповерховий, на кам’яному фундаменті. Стіни цегляні, тиньковані. Цоколь з червоного граніту. Дах двосхилий, критий черепицею. Блакитно-зелене пофарбування стін вдало поєднується з білими пілястрами й облямуванням вікон. Складається з веранди, передпокою, вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні, ванної. В будинку представлені меблі виробничого об’єднання “Житомирдерев”, килими Овруцького промкомбінату і народних місцевих майстрів (с.Левковичі, Овруцький р-н), посуд Коростенського та Баранівського фарфорових заводів.

 


 

Житловий будинок 1970 р. з с.Березовичі, Володимир-Волинський р-н, Волинська обл.

Будинок 1970 р. з Волинської обл., НМНАПУ Будинок 1970 р. з Волинської обл., НМНАПУ Одноповерховий, на буто-бетонному фундаменті. Цегляний, тинькований набризком “під шубу”. Дах двосхилий, критий шифером. Фасади вохристого кольору. Пілястри й карнизи з традиційним для Полісся білим геометричним орнаментом. Складається з веранди, передпокою, вітальні, спальні, дитячої (декоративний розпис у кімнатах виконано майстром О.Макаренком), кухні-їдальні. Веранда сполучається з вітальнею. Інші допоміжні приміщення мають окремий господарський вхід. Експонуються меблі деревообробних комбінатів міст Луцька, Ковеля, Володимира-Волинського; килими, вишивки, кераміка та вироби з лози майстрів Д.Мороза і С.Музичука, портрет Лесі Українки, виконаний в техніці інтарсії майстром О.Арив’янюком.

 


 

Садиба 1975 р. з смт Зарічне, Зарічненський р-н, Рівненська обл.

 
Складається з житлового будинку, хліва, криниці, пасіки. З вулиці до головного входу в будинок, через хвіртку у дерев’яній огорожі складної конструкції, ведуть сходи. Вимощення перед будинком і сходи з базальтового каменю. Господарське подвір’я розташоване за будинком і має окремий виїзд.

Житловий будинок 1975 р. з смт Зарічне, Зарічненський р-н, Рівненська обл.

Будинок 1975 р. з Рівненщини, НМНАПУ Будинок 1975 р. з Рівненщини, НМНАПУ Одноповерховий, на фундаменті з базальтового каменю. Вимурований з горинської цегли жовто-вохристого кольору. Дах двосхилий, критий шифером. На фасадах вставки з білої силікатної цегли утворюють характерний для Полісся орнамент: геометричні квіти між вікнами з облямуванням.

Складається з передпокою, вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні, ванної та допоміжних приміщень. Будинок має головний та господарський входи. У будинку представлені меблі Костопольської меблевої фабрики, посуд Березневського міжколгоспаграрного об’єднання, льняні тканини Рівненського льонокомбінату за мотивами майстра народної творчості Г.Леончук, подушки й рушники майстрині М.Шевчук.

 

ПОДІЛЛЯ, 1960–70-і рр.

 

До експозиції належать будівлі з Вінницької, Тернопільської та Хмельницької областей. Архітектура поселень Поділля відзначається співмасштабністю з довкіллям, раціональним використанням місцевих будівельних матеріалів. Однією з особливостей народного будівництва регіону є декоративність. Застосування двох кольорів – білого та блакитного – здавна побутує в оздобленні хат Поділля. І хоча у сільському будівництві відбулися докорінні зміни, місцеві художні традиції й досі визначають архітектурно-художнє вирішення сучасних будинків, візерунок карнизів і пілястрів, загальний вигляд подільського житла.

 


 

Житловий будинок 1953 р. з с.Білоусівка, Тульчинський р-н, Вінницька обл.

Будинок 1953 р. з Вінниччини, НМНАПУ Будинок 1953 р. з Вінниччини, НМНАПУ Одноповерховий, на буто-бетонному фундаменті. Саманний, тинькований. Дах чотирисхилий, критий шифером. Для цього будинку, як і для регіону, характерне зовнішнє оздоблення стін технікою рельєфного штампа: на поверхню сирого тиньку у певній послідовності накладають штампи різної форми (листок, зірка, квітка тощо), натискують на них, внаслідок чого на стіні залишається рельєфний відбиток. Потім стіну фарбують у ніжно-блакитний колір. Світло, яке падає на стіну під різними кутами, створює додатковий декоративний ефект. Складається з веранди, передпокою, вітальні, спальні, дитячої, кухні, ванної. Опалюється піччю та грубою. Піч оздоблена народним малюванням, виконаним майстром Ф.Демишканом. Експонуються меблі Вінницької меблевої фабрики, плетені меблі Козятин-ського ліспромгоспу; килими та вишиті тканини Клембівської фабрики художніх виробів “Жіноча праця” і художнього об’єднання “Вінничанка”; керамічні вази гончаря К.Білодіда.

 


 

Садиба 1976 р. з с.Устя, Кам’янець-Подільський р-н, Хмельницька обл.

 
Складається з житлового будинку, літньої кухні, гаража та хліва під одним дахом, криниці. Житловий будинок від вулиці відокремлює невеликий квітник, поряд криниця. Господарські будівлі розташовані за будинком на подвір’ї з окремим виїздом на вулицю. Огорожа дерев’яна. Рельєфне тинькування стін усіх споруд з блакитним пофарбуванням, декоративне об’ємно-пластичне вирішення оголовків димарів, водовідводів, дашків визначають загальний колорит садиби.

Житловий будинок 1976 р. з с.Устя, Кам’янець-Подільський р-н, Хмельницька обл.

Будинок 1976 р. з Хмельниччини, НМНАПУ Будинок 1976 р. з Хмельниччини, НМНАПУ Одноповерховий, на буто-бетонному фундаменті. Цегляний, тинькований. Дах чотирисхилий, критий шифером. Зовні стіни опоряджено рельєфним штампом з пофарбуванням у традиційний блакитний колір. Навіси, димар і ринви оздоблено мережкою з жерсті, що надає будинку архітектурно-художньої виразності. Складається з веранди, передпокою, вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні, комірчини, санвузла. Всі приміщення згруповані навколо передпокою. У кімнатах експонуються меблі Хмельницької меблевої фабрики, Шепетівського деревообробного комбінату, килими й тканини Староушицького комбінату, витинанки майстрині Л.Мазур, кераміка майстрині О.Пиріжок, оригінальні розписи народного умільця О.Пажимського, роботи по дереву М.Мельничука, посуд Полонського виробничого об’єднання “Фарфор”.

 


 

Житловий будинок 1969 р. з с.Іване-Пусте, Борщівський р-н, Тернопільська обл.

Будинок 1969 р. з Тернопільщини, НМНАПУ Будинок 1969 р. з Тернопільщини, НМНАПУ Одноповерховий з верандою, на бетонному фундаменті. Цегляний, тинькований. Дах чотирисхилий, критий шифером. Пілястри й цоколь рустовані, веранда з фігурним фронтоном, карнизи з прорізною бляхою. У плані – близький до квадрата. Складається з передпокою, вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні, комори, ванної. Опалюється грубами, облицьованими кахлями місцевого виробництва. Експонуються меблі Кременецької меблевої фабрики, килими і доріжки Мельнице-Подільської фабрики народних промислів, вироби майстрів М.Безкоровайної та Г.Гасай, плетіння з рогози – Я.Ремінецького, традиційний гончарний посуд і дитяча іграшка майстра І.Бойка (с.Гончарівка, Монастириський р-н), освітлювальні прилади Тернопільського об’єднання “Ватра”. Будівля характерна для південних районів Тернопільщини.

 

КАРПАТИ, 1960–70-і рр.

 

До експозиції входять будівлі з Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей. Народне житло карпатського регіону України відзначається своєрідністю архітектурних та конструктивних вирішень, багатим художнім оздобленням інтер’єрів.

Великого поширення в цей період набуло житло мансардного типу. В гірських районах будинки споруджувалися з дерева, з гонтовим покриттям, в передгірських і особливо в низовинних – з цегли та саману, з черепичним покриттям.

 


 

Житловий будинок 1955 р. з с.Коростів, Сколівський р-н, Львівська обл.

Будинок 1955 р. з Львівщини, НМНАПУ Будинок 1955 р. з Львівщини, НМНАПУ Одноповерховий, на стовпчастому фундаменті. Дерев’яний, рублений зі смерекових брусів. Дах двосхилий, стрімкий, критий ґонтом. Вздовж головного фасаду – веранда, яка перегукується з відкритою галереєю старобойківської хати. Складається з веранди, передпокою, вітальні, спальні, кімнати бабусі, кухні-їдальні з окремим господарським входом, комірчини.

Експонується вишивка, різьблення по дереву Михайла Біласа та інших яворівських майстрів, килими та доріжки з геометричними орнаментами в зелено-коричневій та жовто-коричневій кольоровій гамі Глинянської фабрики “Перемога”; карбування, гутне скло, кераміка Львівської кераміко-скульптурної фабрики.

 


 

Житловий будинок 1964 р. з с.Ямна (тепер у межах м.Яремча), Надвірнянський р-н, Івано-Франківська обл.

Будинок 1964 р. з Івано-Франківщини, НМНАПУ Будинок 1964 р. з Івано-Франківщини, НМНАПУ Одноповерховий з мансардою, на кам’яному фундаменті, з підвалом. Дерев’яний, рублений зі смерекових брусів. Дах хрещатий з контурним різьбленням деталей, критий гонтом. В опорядженні будинку широко використано місцеві матеріали, традиційні елементи архітектури. Складається з передпокою, вітальні, спальні, кухні, санвузла. На мансарді дві літні кімнати, спальня та господарське приміщення. У підвалі пивниця. Експонуються вироби народних майстрів Гуцульщини та Покуття: косівська кераміка Павлини Цвілик, килими С.Повщук, М.Ганущак, килимові вироби (верети, ліжники, килими, доріжки) творчого об’єднання “Гуцульщина”, ткані вироби Ганни Василащук, вишиваний рушник Ганна Герасимович, орнаментальний розпис на папері Параски Хоми.

 


 

Садиба 1975 р. з с.Іспас, Вижницький р-н, Чернівецька обл.

 
Складається з житлового будинку та господарських будівель (комора, пташник, гараж, криниця). Житловий будинок чоловим фасадом звернений у бік вулиці. Курдонер перед будинком утворює “чистий” двір. За будинком, у глибині ділянки, розташоване господарське подвір’я з окремим виїздом на вулицю.

Житловий будинок 1975 р. з с.Іспас, Вижницький р-н, Чернівецька обл.

Будинок 1975 р. з Чернівецької обл., НМНАПУ Будинок 1975 р. з Чернівецької обл., НМНАПУ Одноповерховий з мансардою, на буто-бетонному фундаменті. Цегляний, тинькований “під шубу”. Цоколь облицьовано червоним пісковиком. Дах двосхилий, критий червоною черепицею.

Складається з веранди, вітальні, спальні, дитячої, кухні-їдальні. З передпокою дерев’яні сходи ведуть на мансарду до кімнати відпочинку та просторого горища. З кухні є вихід на господарське подвір’я. У будинку три груби, облицьовані кахлями місцевого виробництва. Екстер’єру будинку надають декоративності й експресивності контрастні й водночас гармонійні колористичні сполучення: стіни темно-зеленого кольору з жовто-вохристою смугою посередині об’єднують ряд вікон і різьблену веранду. Завдяки стриманості, лаконічності форм і ліній споруда сприймається монументальною.
В кімнатах експонуються меблі Чернівецької меблевої фабрики; килими й доріжки Хотинської фабрики килимових виробів.

 


 

Житловий будинок 1966 р. з с.Барвінок, Ужгородський р-н, Закарпатська обл.

Будинок 1966 р. з Закарпатської обл., НМНАПУ Будинок 1966 р. з Закарпатської обл., НМНАПУ Одноповерховий з мансардою, на буто-бетонному фундаменті. Саманно-цегляний, тинькований двоколірним тиньком, орнаментований. Дах чотирисхилий, критий черепицею. Вікна (два на головному фасаді, одне на мансарді) мають обрамлення з геометричним орнаментом. Складається з веранди, вітальні, кухні-їдальні, дитячої, спальні, комірчини, ванної, санвузла. Внутрішні дерев’яні сходи ведуть на мансарду, де влаштовано літню спальню.

Експонуються плетені меблі з м.Іршава, ясенові меблі – з м.Мукачеве; килими майстрині народної творчості Гафії Визичканич; скатертини, гардини, серветки М.Греги; традиційна закарпатська кераміка Івана Галаса, Василя Газдика.

 


 
 

Микола ХОДАКІВСЬКИЙ
Звід пам’яток історії та культури України – Кн.1. – Ч.2. – 2003